VIDEO Primarul Victor STINA, invitat la emisiunea ,,Ora primarului”, la 10tv

VIDEO Primarul Victor STINA, invitat la emisiunea ,,Ora primarului”, la 10tv

682
DISTRIBUIȚI

Primarul localității Gura Galbenei a fost invitat sâmbătă în cadrul emisiunii ,,Ora Primarului”, difuzată de postul de televiziune 10tv.md. Tema dezbătută a fost ,,Implicarea migranţilor în dezvoltarea locală”. O emisiune unde a fost discutat întreg procesul de implicare a originarilor în dezvoltarea localităților din care au plecat. Gura Galbenei fiind implicată în cadrul proiectului de Migrație și Dezvoltare Locală. În emisiune au fost invitați și Octaviu Ivanov, expert Congresul Autorităților Locale din Moldova și Oxana Măciuca, coordonator componenta migrație UNDP Moldova; prin Skype: Ion Veste, primar Zaim, Căușeni, Silvia Turcanu, primar Chișcăreni, Sângerei și Brag Galina, Franța, migrantă din Gura Galbenei.

,,Vreau să remarc că sunt mândru și bucuros căci pe un principiu competitiv, Gura Galbenei a fost selectată pentru a participa în cadrul acestui proiect național. Eu am onoarea să administrez această localitate, bucurându-mă de încrederea locuitorilor pentru al doilea mandat. În 1996 când în R Moldova a luat amploare procesul de migrație, noi, gura gălbinenii am fost pionierii migrației din Moldova, ca în 2-3 ani satul Gura Galbenei să fie părăsit pe un termen scurt sau mediu, de către cei mai buni medici, profesori, specialiști în diverse domenii… fiindcă în 1996 țara era într-o situație foarte grea. Și atunci când Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a dat apel de scriere de proiect în cadrul proiectului ,,Migrație și Dezvoltare Locală”, împreună cu echipa din cadrul primăriei, ținând cont că fluxul migranților noștri este mare, în toate țările din Europa, chiar și peste ocean. Astfel, am fost declarați eligibili, am trecut toate etapele proiectului. Mai importnat, este că toată comunitatea a primit această veste, atât cei care nu sunt în localitate, m-am bucurat de implicarea lor activă, zi de zi, chiar din prima zi de colectare a fondurilor pe platforma guvern24.md, am fost consultat întreag comunitate, tineret, oameni în etape, opinia băștinașilor aflați peste hotatre. Am contatst că ntreab comunitate, că este necesar să îmbunătătșim infrastructura localității, alegându-ne motto-ul ,,Toate drumurile duc spre Gura Galbenei”, a declarat primarul Victor Stina, în deschiderea dialogului din cadrul emisiunii.

Întrebat de moderatorul emisiunii, Sandu Șandru, care sunt celelalte probleme cu care se confruntă localitatea și cum pot fi soluționate de către migranți, primarul Victor Stina a precizat: ,,Vreau să remarc, este foarte important, implicarea celor plecați, nu vorbim aici doar de partea finaciară, noi avem nevoie de experiența lor obținută în țările unde sunt deja stabiliți. Este necesar și de apreciat implicarea lor la actul decizional la nivel local. Dacă în trecut, deciziile se luau în centru raional, azi este important să antrenăm comunitatea în rezolvarea și ameliorarea lor. Aici, avem o rezistență mare a oamenilor în etate, când totul trebuia să se facă pe gratis, fără implicarea lor. Unele proiecte le desfășurăm doar din bugetul statului, unele însă necesită implicarea fiecărui locuitor”, a declarat primarul de Gura Galbenei.

,,Când am văzut pe rețele de socializare această inițiativă. AM participat cu drag, pentru că acolo ne-am născut, acolo avem părinții. Aș dori să-mi aduc copii acasă, acolo la Gura Galbenei să cunoască localitatea mea de baștină. Cu mare drag participăm și vom participa la toate activitățile. Am îndemnat toți cunoscuții să participe. Diaspora din Franța am observat că nu este foarte activă în ceea ce privește contribuția. Despre revenirea acasă, depinde de fiecare. Sperăm că va fi pentru viitorul țării, pentru viitorul unei întoarceri marii majorități…”, a spus din Franța în cadrul emisiunii, Galina Bernevec, migrantă în Franța, originară din Gura Galbenei.

Continuarea emisiunii se poate vedea aici:

https://www.youtube.com/watch?v=ybg-kdDFoo4&t=2707s