Primarul Victor STINA, despre proiectul de reparare a drumului: ,,Important este să...

Primarul Victor STINA, despre proiectul de reparare a drumului: ,,Important este să dăm dovadă de unire, patriotism, mândrie față de Gura Galbenei!”

296
DISTRIBUIȚI

Astăzi, am decis să mergem la primăria Gura Galbenei, pentru a afla detalii despre proiectul ,,Toate drumurile duc spre Gura Galbenei”, ce înseamnă acest proiect pentru comunitate, la ce etapă ce află, dar și ce alte acțiuni urmează să se producă în Gura Galbenei după implementarea acestuia. Chiar dacă e sâmbătă, am găsit ușa primăriei deschisă, iar primarul Victor STINA vorbea la telefon, rezolvând chestiuni care necesită rezolvare urgentă sau pur și simplu ne-a spus ,,dacă nu se rezolvă o problemă acum, ea devine mai mare”, și așa și este. De aceea am decis și noi să oferim răspunsuri care au apărut de-a lungul proiectului și apoi, campaniei de colectare de fonduri. Vă invităm să citiți și așteptăm comentariile voastre și toate întrebările.

Reporter: Bună ziua, domn primar. Mulțumim pentru disponibilitatea de a vorbi despre un proiect unic pentru Gura Galbenei, și astfel sperăm să mișcăm lucrurile în comunitate. Altfel spus, cunoaștem faptul că în peste 25 de localități au fost iniţiate proiecte comunitare la care contribuie financiar, de la distanță băștinașii, cei care au ales să plece, temporar sau definitiv din localitate. Care sunt motivele pentru care Gura Galbenei se numără printre cele 25 de localități, când în țară sunt câteva sute de sate, având poate problem mai mari de rezolvat?

Victor STINA: Bună ziua! Mulțumesc eu pentru interesul acordat acestui proiect. Ţin să remarc de la început faptul că la apelul de finanţare lansat de care PNUD (Programul Naţiunilor Unite din Moldova) au răspuns, într-adevăr peste 300 de primării, dar selecţia a fost efectuată în 3 etape pe principii competitive şi desigur au fost selectate acele primării, care au întrunit cerinţele finanţatorului (Guvernul Eleveţian) şi care au depus cele mai convingătoare proiecte. Gura Galbenei se numără printre ele, pentru că suntem motivați, avem un număr mare de migranţi și credem în puterea exemplului.

Reporter: Care au fost etapele acestui proiect și cum a fost selectat anume acest proiect, această problemă a comunității pentru finanțare?

Victor STINA: Pot să vă comunic, după cum cunoaşteţi, Moldova este afectată extrem de dur de procesul de migraţie a populaţiei, care are amprente negative şi finanţatorul a decis să finanţeze localităţile în care migraţia populaţiei este extrem de avansată şi prin proiectul MiDL să contibuie la îmbunătăţirea serviciilor şi infrastructurii comunităţilor selectate competitiv în acest proiect. Proiectul a fost selectat şi anunţat de PNUD cu suportul inanciar al Guvernului Elveţiei. Inițial, au fost depistate mai multe problem la nivelul comunității, apoi au fost alese 3 dintre cele mai urgente, ca mai apoi, printr-un sondaj de opinie, lansat on-line să se decidă soluționarea proiectului de infrastructură locală, privind reparația drumului din cot a localității, intitulat nu întâmplător ,,Toate drumurile duc spre Gura Galbenei”.

Reporter: Cum au reacționat locuitorii la apelul Primăriei de a pune umărul și de a face investiții acolo de unde au plecat, de fapt?

Victor STINA: Foarte pozitiv, fiind şi ei parte a proiectului. Mai mult ca atât, toate etapele de la intenţie şi până la împlimentare au fost coordonate cu locuitorii satului, cu toate păturile sociale: tineret, oamenii în etate, persoanele vulnerabile, serviciile de asistenţă medicală, învăţămînt, veteran… La fel au reacţionat  migranţii externi şi interni, manifestând intenţii de a contribui la dezvoltarea baştinei de unde au plecat şi unde vor reveni neapărat,deoarece motto-ul proiectului sună „Toate drumurile duc spre Gura Galbenei”, mai ales de sărbători și în vacanță.

Reporter:  Să înțelegem că aceasta este ultima etapă, cea de a colecta fonduri, apoi urmează implementarea propriu-zisă?

Victor STINA: Da, așa este. La moment este etapa de colectare a fondurilor din partea migranților, care constituie 10% din costul proiectului, aici va contribui şi primăria, cât şi comunitatea locală. În martie-aprilie proiectul se finalizează după care se va purcede la achiziţionarea prin concurs a antreprenorului, care va executa lucrările şi implimentarea proiectului propriu-zis, dar în caz că nu ne onorăm obligaţiunea de contribuţie de 4000 $ din partea migranţilor şi comunităţii locale, riscăm să pierdem grantul în sumă de 20,000 $ din partea proiectului. De aceea aş face apel către toţi băştinaşii gura gălbineni aflaţi peste hotare să contribuie în măsura posibilităţilor, pentru ca toţi împreună să colectăm 10%, adică 4000 $, ca ulterior să avem imagine bună în faţa altor finanţatorilor externi, pentru a beneficia şi de alte finanţări externe.

Reporter: Ați menționat băștinașii stabiliți în alte țări ca fiind participanți la realizarea acestui proiect, dar populația locală, în ce măsură este implicată?

Victor STINA:  Primăria satului va contribui estimativ cu 350,000 lei şi populaţia locală de asemenea va acoperi cheltuieli estimativ de 20% din costul proiectului, care prevede reparaţia până la grădiniţa de copii „Lăstăraş” (circa 700 m varianta albă), dar primăria intenţionează să repare integral această stradă importantă, dar totul depinde de unitatea noastră. Băștinașii locali pot la fel dona on-line, având un card bancar, pe platforma guvern24.md, dar și trimițând un SMS sau mai multe J la 512, valoarea fiind de 24 lei.

Reporter:  Cât de atractivă este ideea unei contribuții a locuitorilor care au migrat în alte țări/ orașe/ localități în realizarea acestor proiecte locale, fiind plecați și care mai spun că aceasta e o datorie a Statului?

Victor STINA: Am avut zeci de întâlniri, atât cu migranţii externi (plecați în alte țări), cei interni (plecați în alte orașe/ sate decât locul de baștină) şi cu populaţia locală şi aş remarca că ideea este salutabilă, deoarece oamenii observă că satul se schimbă la faţă, se implementează diverse proiecte şi îşi doresc mai mult, văzând că autoritatea locală nu este indiferentă, modernizează satul, în pofida lipsei, de finanţe, totuşi datorită banilor extra bugetari reuşim să mergem înainte. Ce ţine de contribuţia cetăţeanului, este condiţia finanţatorului peste tot în lume: acordă 80%, iar restul e necesar să pună umărul şi cetăţeanul. Important e tot să decurgă transparent şi oamenii să vadă că contribuţia lor nu este în vânt. Spus mai popularși după cum remarca un donator,  primăria a procurat undiţă, dar nu poate să prindă şi peşte ca să-l dăruiască fiecărui sătean.

Reporter:  Înțelegem că acest proiect este primul cofinanțat de migranții gura gălbineni. Care este situația curentă a campaniei de colectare de fonduri și care vor fi avantajele soluționării acestei probleme?

Victor STINA: Este primul obiect/ proiect confinanţat de migranţii noştri dinGura Galbenei, în alte sate din raion există astfel de practici. Acum este în desfășurare mobilizarea migranţilor noştri, care donează pe platforma Guvern 24, sunt la curent cu sumele, procentul colectării, timpul rămas de colectare. Repet important să dăm dovadă de unire, patriotism, mândrie de Gura Galbenei, de locuitorii satului şi alte calități necesare pentru modernizarea satului şi transformarea lui, într-un sat din care nu ai vrea să pleci, dar să revii cu drag și poate, chiar să rămâi. Dacă vom reuşi să implimentăm acest proiect, vom obține încrederea băştinaşilor și cu siguranță vor urma şi alte proiecte ambiţioase. Soluţionând problema drumului din cot, vom asigura accesibilitatea populaţiei satului către serviciile publice:medicale, învăţământ, sociale, asigurarea transportării copiilor către instituţia preşcolară, accesul rapid a asistenţei medicale urgente către solicitanţi în orice timp şi anotimp, a serviciului de pompieri şi salvatori la intervenţii rapide, accesul către punctele comerciale din zonă, asigurarea legăturii satului cu traseul național Cimişlia – Chişinău şi multe, multe beneficii, chiar şi petrecerea pe ultimul drum al sătenilor care din varii motive s-au stins din viaţă şi e necesar de asigurat petrecerea către locurile veşnice pe drum calitativ. E o datorie sfântă a tuturor, fiindcă toţi vom avea acelaşi destin în faţa lui Dumnezeu. Așa să ne ajute Dumnezeu! Mulțumim celor care au donat déjà, celro care răspândesc mesajul nostru.

Reporter: Acum vă rugăm un ultimo mesaj pentru toți gura gălbinenii.

Victor STINA: Nu uitaţi, dragii mei, că toate drumurile duc la Baştină, adică spre  Gura Galbenei. Cu drag de acasă, cu respect, Victor STINA.

Vă mulțumim și vă dorim success în activitatea dvs.

Aici poți dona și tu https://guvern24.md/projects/gura-galbenei/ și urmărește pagina de FB: Băștinașii Gura Galbenei, pentru a urmări desfășurarea proiectului și aderă neapărat la comunitatea de gura gălbineni, pentru a fi în contact și a ămpărtăși opinii aici https://www.facebook.com/groups/1305441099508078/?ref=ts&fref=ts