”Eminescu să ne judece!”, eveniment dedicat poetului, organizat de Biblioteca Publică din...

”Eminescu să ne judece!”, eveniment dedicat poetului, organizat de Biblioteca Publică din Gura Galbenei

123
DISTRIBUIȚI

Astăzi se împlinesc 167 ani de la nașterea Luceafărului literaturii românești. Fapt, pentru care Biblioteca Publică din Gura Galbenei a organizat o gală aniversară, în cadrul căreia s-au adus omagii poetului tuturor vârstelor. Copiii de la LT ,,Hyperion”, au ales să recite versuri eminesciene și să cânte piese care au strâns ropote de aplauze, au strârnit emoții de nedescris și lacrimi sincere.


„Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţa cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pămîntul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsării pădure sau cetate, şi cîte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pînă cînd acest pămînt sa-şi strîngă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale”, a spus George Călinescu.

 

Nu există român care să nu fi auzit măcar o dată în viață de Mihai Eminescu sau să nu fi citit vreo poezie de-a sa, sau cum spunea Garabet Ibrăilean ”Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea.[] El este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc.” ,,Noi încercăm să ținem aprinsă flacăra literaturii române. Începând cu ,,Somnoroase păsărele”, apoi ,,Luceafărul” și ,,Glossa”, conștientizăm că Eminescu este viu în noi și trebuie să trăiască și în inimile tinerei generații. Astăzi, ne-am adunat cu toții și am vorbit doar despre Eminescu, ca mai apoi să facem ca el. Mă bucur că creația eminesciană contribuie la devoltarea imaginației copiilor”, a declarat directoarea Bibliotecii Publice Gura Galbenei, Nina Burduh.


Mihai Eminescu a fost și este considerat de către cititori și de critica literară ca cel mai important scriitor romantic din literatura română supranumit și ” luceafărul poeziei românești “. Eminescu nu moare, Eminescu e în fiecare dintre noi!