DOC Manifestări de Ziua Unirii la Gura Galbenei

DOC Manifestări de Ziua Unirii la Gura Galbenei

193
DISTRIBUIȚI

Suita de manifestări în comuna Gura Galbenei, raionul Cimișlia, prilejuite de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Primăria Gura Galbenei și Liceul teoretic Hyperion, în colaborare cu Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, organizează în data de 23 ianuarie 2017, o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

Manifestările vor debuta la ora 10.00 în piața comunei prin depunerea de flori la monumentul domnitorului Al. I. Cuza, urmată de recitalul muzical-poetic „Unirea face puterea”, susținut de ansamblul artistic al Liceului teoretic Hyperion și de alte formații. La ora 10.30, în incinta primăriei comunei Gura Galbenei, va avea loc vernisarea expoziției „Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei literare.

 

Alcătuită din 24 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție  aduce în atenția publicului  o serie de documente de arhivă, documente istorice, facsimile, fotografii de familie etc., menite să reconstituie atmosfera literară și cea politică a epocii în care a trăit și a activat unul din cei mai importanți promotori ai ideilor pașoptiste, ai Unirii și a constituirii României moderne: Mihail Kogălniceanu. Expoziția va fi prezentată de acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.

Suita de manifestări se va încheia cu vernisarea, la ora 11.00, a expoziției foto „Sufletul satului românesc” (locația: incinta Liceului teoretic Hyperion, din comuna Gura Galbenei). Expoziţia, realizată de artiștii fotografi orădeni Constantin Dancoglu și Gheorghe Petrila, surprinde în imagini momente, chipuri și tradiții specifice satului românesc, încărcate de lumină, culoare și frumusețe. Trecute prin filtrul obiectivului aparatului de fotografiat și prin talentul autorilor, imaginile ne conduc într-un univers pe care-l putem descoperi doar în satul românesc autentic. Manifestarea va fi moderată de acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.
Amintim că la 26 martie 2015 la Gura Galbenei a fost dezvelit bustul lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale României. Evenimentul a avut loc în contextul marcării pe 27 martie 2015 a celei de-a 97 aniversare de la votul istoric prin care Sfatul Țării a proclamat unirea Basarabiei cu România din 1918. 

Lucrarea din Gura Galbenei, a fost oferită localității de către Fundaţia „Mihai Viteazul” din România,  Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria comunei Măgurele din România.

 

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859- Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Vezi aici programul manifestărilor din 23 martie, dedicată Zilei Unirii. Program GG_ZiuaUnirii